در این عصر جدید، سبک زندگی مردم به نحوی تغییر کرده و این تغییر باعث ایجاد بیماری های مختلفی از جمله فشار خون بالا شده است. بنابراین دستگاه فشار خون جز دستگاه هایی به حساب می آید که وجود آن در هر خانه ای لازم می باشد و استفاده از یک دستگاه فشارخون مناسبی تضمین کننده و کنترل کننده وضعیت سلامتی شما به حساب می آید.
اگر شما قصد تهیه کردن دستگاه فشار خون دارید، بهتر است اطلاعاتی راجع به آن داشته باشید، اطلاعاتی از قبیل انواع مختلف آن، ویژگی های آن، قیمت آن و…
ما در این مقاله سعی داریم تا شما را تا حدودی با این دستگاه آشنا کنیم و اطلاعاتی را که دانستن آن ضروری به حساب می آید را مطرح کنیم تا شما بتوانید در نهایت دست به انتخاب مناسبی با توجه به نیاز های خود بزنید، بنابراین تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
دستگاه فشار خون یا فشار سنج چیست؟
همان طور که در بالا اشاره کردیم، دستگاه فشارخون یکی از ابزار و تجهیزات پزشکی مورد نیاز در هر خانه ای می باشد، به خصوص در خانه ی افرادی که به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند و سابقه ی خانوادگی در آن دارند.
جالب است بدانید که در سال ۱۷۳۳ برای نخستین بار اندازه گیری فشار خون صورت گرفت، بنابراین می توان به این نتیجه رسید که این دستگاه تقریباً قدمت طولانی دارد و سالیان سال است که مورد استفاده قرار می گیرد. نخستین شکل این دستگاه بسیار ساده تر نسبت به شکل حال حاضر است. در حقیقت طی سالیان سال این دستگاه دست خوش تغییراتی شد تا در حال حاضر به این شکل مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه ی استفاده از دستگاه فشار خون به چه صورتی می باشد؟
برای استفاده ی درست از این دستگاه در ابتدا باید به نوع دستگاه فشار خونی که داریم توجه کنیم. هر فشار سنجی با توجه به اصول مخصوص به خود کار می کند، هر چند اصول کلی آن یکسان می باشد.
در واقع در قسمت کافی دستی در ناحیه بازوبند، فشار وارد می شود و با استفاده از یک سوپاپ نیز می توان فشار آن را تخلیه کرد. در این حین، باید با گوشی پزشکی با دقت به صدا های جریان خون شریانی گوش سپرد.
نحوه ی کارکرد دستگاه گردش خون به این صورت می باشد که در هنگام تپیدن قلب، فشار خون دچار افزایش می شود و در زمان استراحت قلب یعنی هنگامی که قلب در حال آماده شدن برای ضربان بعدی می باشد، فشار خون کاهش می یابد. به این فشار خون زیاد و کم به ترتیب فشار خون سیستولیک و دیاستولیک می گویند و شخصی که در حال اندازه گیری فشار خون می باشد، با گوش دادن به صدا های سیستم گردش خون، می تواند از این مقدار ها آگاهی یابد.
انواع مختلف دستگاه های فشار خون
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، فشار سنج های خون طی سالیان اخیر دچار پیشرفت های زیادی شدند و انواع متفاوتی از آن نیز ساخته و در حال حاضر در بازار، در دسترس همگی قرار دارند. در ادامه به معرفی چند مدل از این انواع دستگاه های فشارخون می پردازیم.
دستگاه فشار خون جیوه ای: یکی از متداول ترین و رایج ترین نوع دستگاه های فشارخون، دستگاه های جیوه ای می باشد. ورود این دستگاه های فشارخون باعث به وجود آمدن تحولات بزرگی در صنعت پزشکی شدند. این فشار سنج ها دارای یک کافی بادی دستی می باشد که به وسیله ی لوله ی جیوه ای، به واحد های اندازه گیری متصل می شوند. نکته ای که باید حین استفاده از این دستگاه مد نظر قرار دهید این است که باید آن را به حالت عمودی و کاملا صاف قرار دهید، رعایت این نکته باعث می شود که اعداد به دست آمده دچقت زیادی داشته باشد.
این دسته از دستگاه های فشارخون بسیار حساس می باشند و باید حین استفاده از آن مراقب باشید که به آن ضربه ای وارد نشود، زیرا ایجاد چنین ضربه هایی ممکن است باعث پاره شدن مخزن جیوه شود و در این صورت دستگاه بی مصرف می شود.
از مهم ترین فایده های این دستگاه های فشارخون جیوه ای می توان به استفاده ی آسان از آن اشاره کرد. اگر نگهداری از آن با دقت کافی انجام شود، این قابلیت را دارند تا به صورت مادام العمر مورد استفاده قرار بگیرند. البته در برخی از کشور ها استفاده از این نوع دستگاه های فشارخون ممنوع می باشد که دلیل آن، سمی بودن جیوه می باشد. در این کشور ها از انواع دیگر دستگاه فشار خون استفاده می شود.
دستگاه فشار خون عقربه ای: در این دسته از فشار سنج های خون، از جیوه استفاده نمی شود و بدون مایع کار می کنند. بنابراین گزینه ی ایمن تری نسبت به انواع جیوه ای فشار سنج محسوب می شود. روش اندازه گیری فشار خون در این نوع فشار سنج با مدل جیوه ای مشابه می باشد. در این دسته از دستگاه های فشار خون گوی پزشکی به زیر کافی متصل می شود.
دستگاه های فشارخون عقربه ای، خود دارای انواع متفاوتی می باشند که در نحوه ی استفاده دارای تفاوت های جزیی می باشند. از این انواع فشار سنج های عقربه ای می توان به فشار سنج های جیبی عقربه ای، کف دستی و … اشاره کرد.
اگر شما جز افرادی هستید که به دنبال دستگاه فشار خون مقرون به صرفه ای هستید که کوچک باشد و حمل و نقل آن نیز راحت باشد، این فشار سنج ها گزینه ی مناسبی برای شما محسوب می شوند. البته باید دقت کنید که این فشار سنج های خون نیز دارای مکانیزم های دقیق و حساسی هستند که برای دریافت نتایج دقیق، نیازمند محافظت و نگهداری خوب می باشند. همچنین اگر گرفتن فشار خون توسط پزشک یا پرستار انجام گیرد، نتایج به دست آمده، دقت بسیار بیشتری دارند و به واقعیت نزدیک تر می باشد.
دستگاه فشار خون دیجیتالی: مدرن ترین و پیشرفته ترین دستگاه هایی که برای سنجش میزان فشارخون وارد بازار شده اند، فشار سنج ۸ای دیجیتالی می باشند. این دستگاه های فشارخون دارای سنسور های حساس الکتریکی می باشند و نتیجه به دست آمده را می توان به راحتی از روی صفحه نمایش آن خواند. این دسته از فشار سنج ها هم همانند مدل های قبلی دارای یک کافی بادی می باشند.
اگر شما به دنبال یک دستگاه فشار خون برای منزل خود می باشید، شاید این دسته از فشار سنج ها گزینه ی مناسبی برای شما باشند. این دستگاه های فشارخون این قابلیت را دارند تا نوسانات شریان ها را به صورت خودکار ارزیابی و همچنین اندازه گیری کنند، به همین دلیل استفاده از آن در منزل و برای افراد مبتلا به فشارخون که نیازمند چک کردن فشارخون به صورت دوره ای می باشند بسیار مناسب می باشد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تا شما را تا حدودی با دستگاه های فشار خون آشنا کنیم. همچنان که مطالعه کردید، نحوه ی استفاده از این دستگاه ها و همچنین انواع مختلف آن و تفاوت ها و کاربرد های آن ها را با هم مقایسه کردیم. در صورتی که نیاز به مشاوره و راهنمایی های بیشتری در این حوزه دارید، می توانید با کارشناسان و متخصصان با تجربه ما ارتباط برقرار کنید.